четвъртък, 3 февруари 2011 г.

ревю : Lee Perry and Adrian Sherwood - Dub Setter



Не мога да кажа че ямайския дъб от 70-те е моята музика. Харесва ми,
естествено, но винаги съм предпочитал по-модерните неща - английският
stepper дъб и неговият бас, който те докарва до транс, или френските
електро-дъб излияния на групи като Zenzile, High Tone и доста други.

Разбира се, музиката навремето е създавана с "направи си сам" пултове
и други, нека припомним, че King Tubby е бил електричар и сам е изработвал или преправял техниката за миксовете си, но явно моят дъб наркотик е по-модерен.

Затова, когато преди години чух нещата на английския лейбъл On-U Sound, и в частност - албума Never Trust a Hippie на легендата Adrian Sherwood, си казах че трябва да задълбоча малко.

Първият авторски албум на Sherwood беше излязъл над 15 години след дебюта му като продуцент, което е доста странно имайки предвид биографията му. Както съм тръгнал, ще взема да напиша ревю на Never Trust a Hippie, което не е целта. Смисъл да представям Lee Perry се надявам да няма.

Какво става, когато две имена от този ранг в дъб стила се срещнат? Нещо много силно, а именно албумът от 2009-та година Dub Setter.

Реализиран от преработени парчета от сесиите за предишния запис на Perry, Mighty Upsetter и няколко нови неща, Dub Setter е удоволствие, което можеш да преоткриваш с всяко ново слушане. Като шоколада, или глътката вода в горещ летен ден. Без да прекалява с ефектите, албумът се оставя да бъде слушан от само себе си, особено рано сутрин или късно вечер.

Wake Up call! Прекрасно заглавие на песен, която лично за мен би трябвало да е начална на Dub Setter - толкова успокояващо и същевременно надъхващо звучи.

Всъщност "успокояващо" е може би думата, която подхожда най-добре на албума : смесицата между звука на Perry и Sherwood те отнася в някакъв паралелен свят който те заедно са измислили. Двамата успяват да извлекат най-доброто един от друг - мекият дъб звук на Scratch от средата и края на 70-те и психеделията на Sherwood и On-U Sound като цяло.

Джазови мелодии на саксофон, хипнотозиращ бас, гласът на Perry: все неща, които превръщат този проект в личен фаворит. Pick`n`mix!

Да се анализира подобен албум парче по парче би било безмислено : Dub
Setter представлява едно цяло, което трябва да се изживее. Аз го направих, сторете го и вие.

On-U Sound website



Търсейки информация за албума попаднах на една страхотна серия снимки на Perry. Разгледайте я.

Няма коментари:

Публикуване на коментар