вторник, 23 ноември 2010 г.

Prince Fatty : Anvil LP/ The Best of Prince Fatty


Замисляли ли сте колко групи издават първият си запис под името "Best of" ? Лично на мен в момента не ми идва нито една наум...освен първата дългосвиреща плоча на Prince Fatty.

Пребърквайки реге секцията на един магазин на запад от София, попаднах на едно подобно издание. Бях слушал страхотния уж първи албум но всъщност втори на Prince Fatty " Survival of the fattest"( включващ гости като Little Roy и Winston Francis) и представяики автентичен 70-тарски звук straight оutta Jamaica. Затова когато видях името му на обложката веднага помолих продавача да го пусне след което чул-недочул трябваше да тръгвам и си го купих. Е, със сигурност не съжалявам.

С помоща на чичо Google нещата се изясниха около този албум за които не бях и чувал. Нека ви обясня : Проекта Prince Fatty започва през 2005-та година когато продуцента Mike Pelanconi заедно с двама екс-The Loafers сa помолени да запишат песен за рождения ден на местна марка дрехи. Сингъла "Nina`s dance"" има неочакван успех и се завърта по BBC 1, след което музикантите решават да запишат цял албум.

На първо място трябва да се спомене че "Аnvil LP/The Best of Prince Fatty" е напълно инструментален албум, което обаче не го прави по-малко добър. Изпипан в духа и звука на края на 60-те и началото на 70-те, фънки Hammond-a в парчета като могат да накарат даже и съседа ми от долния етаж които е пълен музикален инвалид да се разтанцува.

B страната на албума представя още две авторски песни и 4 дъб версии, всички от които си заслужават да бъдат чути.

Като завършек на това ревю не може да не споменем малко тъжната история около това което всъщност се случва след издаването на албума през 2005-та : Mike Pelanconi натирва двамата музиканти от групата и си присвоява името под което на своя глава и без тяхно участие издава последните си два албума.

В съвсем скоро време очаквайте и ревю на "Supersize", който ако съдя по това което можах да чуя е не по-малко силен от " Survival of the Fattest"

Prince Fatty website

Няма коментари:

Публикуване на коментар